noscript image for google
<h2>Βιοτεχνία Επεξεργασίας Πατάτας-Πατατούλης</h2><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.patatulis.4ty.gr/more.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Βιοτεχνία Επεξεργασίας Πατάτας-Πατατούλης</h2><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.patatulis.4ty.gr/more.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Βιοτεχνία Επεξεργασίας Πατάτας-Πατατούλης</h2><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.patatulis.4ty.gr/more.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Βιοτεχνία Επεξεργασίας Πατάτας-Πατατούλης</h2><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.patatulis.4ty.gr/more.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div>
Previous Next
ΚΡΕΜΜΥΔΙ

 

Το Κρεμμύδι

 

To κρεμμύδι είναι φυτό, γνωστό και με τα ονόματα κρόμμυον ή Άλλιον το κοινό. Το κρεμμύδι είναι λαχανικό με επιστημονική ονομασία Άλλιο το κρόμμυο (Allium cepa) και πιθανή προέλευση από τη νοτιοανατολική Ασία. Τα φύλλα αλλά και ο βολβός του, κοινώς γνωστά ως φρέσκο κρεμμύδι & ξηρό κρεμμύδι αντίστοιχα, τρώγονται, έχοντας χαρακτηριστική καυτερή γεύση και άρωμα, που μετριάζεται αν το κρεμμύδι μαγειρευτεί. Είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς θεωρούνταν -όχι άδικα- δυναμωτικό αλλά και με ιαματικές ιδιότητες, ενώ η εύκολη καλλιέργειά του και η μεγάλη διάρκεια ζωής σε αποθήκευση βοήθησαν στη διάδοσή του. Τρώγεται ωμό αλλά χρησιμοποιείται και ως γευστική προσθήκη σε πάρα πολλά πιάτα της ελληνικής αλλά και διεθνούς κουζίνας.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του κρεμμυδιού
 
Οι ωφέλιμες επιδράσεις του κρεμμυδιού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι τόσες ώστε, όταν καταναλίσκεται για τρόφιμο επιδρά και σαν φάρμακο συγχρόνως. Έτσι συγχέονται οι διαιτητικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι λοιπόν το κρεμμύδι το θρεπτικό φάρμακο για κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα όταν γίνεται χρήση του σε ωμή κατάσταση.
 
Συστατικά του κρεμμυδιού είναι: Πτητικό έλαιο, πού είναι στυφό και δριμύ και αποτελείται κατά ένα μέρος από θειούχο αλλύλιο (αιθέριο έλαιο τού σκόρδου). Σάκχαρα, φωσφορικό, οξικό και κιτρικό ασβέστιο και πυρίτιο. Το κρεμμύδι περιέχει ακόμη φθόριο, ιώδιο και βιταμίνη € καθώς και βιταμίνες Α και Β.
 
Ιδιότητες φαρμακευτικές είναι:
 
1. Διουρητικό, κυρίως κατά της υδρωπικίας, της κιρρώσεως του ήπατος.
2. Αντιβακτηριδιακό.
3. Εμμηναγωγό.
4. Χωνευτικό.
5. Επιδρά ευνοϊκώς στο αναπνευστικό σύστημα.
6) Είναι πολύτιμο για το άσθμα, τη λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, γρίπη.
7. Είναι φάρμακο κατά της αρτηριοσκληρώσεως και καθαριστικό των πνευμόνων καθώς και ευεργετικό στο αίμα και στις παθήσεις τού συκωτιού.
8) Θεωρείται ότι επιδρά κατά της νευροπάθειας.
 
Αλλά η ατέλειωτη σειρά των θεραπευτικών ιδιοτήτων του κρομμυδιού δεν τελειώνει εδώ.
 
Το κρεμμύδι είναι ακόμη:
 
- Ευεργετικό στους πληθωρικούς, στους υπερτασικούς, στους εμφυσηματικούς.
- Κρεμμύδι πού θα μουσκέψει σε κρασί λευκό είναι κατά των σκουληκιών.
- Σε τσιμπήματα σφήκας, και μέλισσας, αφού αφαιρεθεί το κεντρί, τοποθετούμενο μισό κρεμμύδι δρα θεραπευτικά.
- Στις περιπτώσεις πόνου στα αυτιά ψήνουμε στο φούρνο ένα μικρό κρεμμύδι το λιώνουμε μαζί με βούτυρο και αφού το βάλουμε σε λεπτή γάζα το τοποθετούμε μέσα στο αυτί όσο το δυνατόν πιο ζεστό.
- Το ίδιο παρασκεύασμα τοποθετούμενο στους καλογύρους (δοθιήνες) τους ωριμάζει.
- Στην περίπτωση αιμορροΐδων ψήνουμε ένα κρεμμύδι μέσα σε χοιρινό λίπος και το βάζουμε στις αιμορροΐδες.
- Εξ άλλου εσωτερικώς, η κρομμυδόσουπα είναι χωνευτική και τονωτική. Το ωμό κρομμύδι είναι άμεσα τονωτικό.
- Ωμό κρεμμύδι κοπανισμένο με αλάτι σε κατάπλασμα κατευνάζει τους πόνους από καψίματα.